Sneek – Even geen vergadering of vergunning beoordelen, maar reuzenberenklauwen uitsteken. Vrijdag kwamen ruim 50 medewerkers van de gemeente Súdwest-Fryslân van beleidsadviseur tot directeur naar het Rasterhoffpark om reuzenberenklauwen uit te steken. Ze krijgen hulp van een aantal vaste vrijwilligers, die de planten het hele groeiseizoen door wegsteken.
Rixt Smit is directeur openbare ruimte en omgeving bij de gemeente Súdwest-Fryslân. “Het was vandaag een prachtige ochtend in het Rasterhofpark, de zon scheep volop. De zon scheen volop en het was lastig om de berenklauw, met wortel uit de grond te krijgen”, zegt Rixt.
Invasieve exoot
De reuzenberenklauw is schitterend om te zien. Maar waar hij groeit, hebben andere planten geen kans. Ook kan de exoot brandwonden geven. Daarom bestrijdt de gemeente de plant. In het Rasterhoffpark zijn veel sporters en wandelaars. “Wy wolle it park feilich hâlde foar besikers en soargje dat de natuer net ynnommen wurdt troch in plant dy’t hjir net thús heart”, geeft wethouder Henk de Boer aan.
Hooglanders, robotmaaiers en handwerk
Het park staat bekend om zijn grazende Schotse hooglanders. Door hen is de afgelopen jaren al ruim 80% van reuzenberenklauwen verdwenen. Ook zijn er van april tot oktober medewerkers van Empatec actief. Zij steken de reuzenberenklauw langs de paden weg. Verder huurt de gemeente robotmaaiers in. Zij komen op plekken waar de hooglanders en normale maaimachines niet kunnen komen. “Sa kinne wy mei kij, meanders en hânwurk de reuzebeareklau op in ferantwurde wize oanpakke”, zegt wethouder De Boer.
Bewustwording
Toch staan er nog steeds enorm veel reuzenberenklauwen in het Rasterhoffpark. De berenklauwactie van vandaag is vooral bedoeld om medewerkers van de gemeente bewust te maken van de problemen van deze invasieve plant. Naast het Rasterhoffpark zijn er namelijk meer dan 1.000 locaties in Súdwest-Fryslân waar de reuzenberenklauw voorkomt. Op al die plekken bestrijden aannemers, Empatec en vrijwilligers de plant.
Er zijn sinds vorig jaar 16 vaste vrijwilligers actief in Súdwest-Fryslân. De Boer: “Us doel is om de kommende jierren de plant fierder werom te bringen. En mei de help fan ús frijwilligers kinne we goede slaggen meitsje!”

| Foto’s: RBNieuws.nl / Rudy Bouma – Bron: RBNieuws.nl |
