
Achtkarspelen – In het hart van het Friese platteland vond dinsdag 1 juli een bijzondere en verbindende ontmoeting plaats tussen agrariërs en bestuurders. Vertegenwoordigers van LTO Noord, Noardlike Fryske Wâlden (NFW), de Agrarische Jongeren Achtkarspelen (AJAK) en het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen stapten samen in de bus voor een tour langs drie toonaangevende agrarische bedrijven in de gemeente.
De dag begon in Buitenpost bij melkveehouder Klaas Joustra. In de verkoelende koeienstal genoten de aanwezigen van een lunch, terwijl Joustra vertelde over zijn familiebedrijf dat al generaties lang stevig geworteld is in de mienskip. Zijn verhaal weerspiegelde een boeiende mix van traditie en innovatie, en benadrukte het maatschappelijke belang van de boer, ook buiten het erf bijvoorbeeld via zijn inzet bij de lokale brandweer.
Landschapsbeheer als onderdeel van de bedrijfsvoering
Vervolgens gaf Marieke Jelsma van NFW een presentatie over het karakteristieke cultuurlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Dit gebied, bekend om zijn elzensingels, hagen en houtwallen, laat zien hoe natuur en landbouw elkaar kunnen versterken. Deze landschapselementen dragen bij aan biodiversiteit, landschapsherkenbaarheid en de agrarische bedrijfsvoering een voorbeeld van functioneel en duurzaam natuurbeheer.
Kleinschalige pluimveehouderij met oog voor mens, dier en milieu
In Twijzelerheide werd de groep ontvangen door pluimveehouder Meindert Talma. Zijn bedrijf werkt met het Beter Leven-keurmerk (drie sterren) en is gericht op kringlooplandbouw. Talma lichtte toe hoe hij bewust kiest voor kleinschaligheid, om ruimte te laten voor collega-boeren én om de kwaliteit van zijn bedrijfsvoering te waarborgen. Ook ging hij in op de uitdagingen die regelgeving met zich meebrengt, en hoe de praktijk daar soms mee wringt.
Boeren en jagers als partners in natuurbeheer
De tour eindigde in Surhuizum bij het biologisch melkveebedrijf De Vries-de Boer. Hier stond de samenwerking tussen landbouw en natuur centraal. Tijdens het maaiseizoen werkt het bedrijf samen met jagers om met drones reekalfjes op te sporen en in veiligheid te brengen. Daarnaast presenteerde Wytze de Vries zijn innovatieve visie op waterbeheer onder het concept “Boer-le-Duc”, waarin de boer wordt gezien als actieve producent van water van goede kwaliteit.
Samenwerking en wederzijds begrip
De dag werd afgesloten bij het bedrijf van Klaas Joustra, waar burgemeester Jouke Douwe de Vries de indrukken samenvatte:
“We hawwe in ferskaat sjoen fan de moaie agraryske bedriuwen dy’t ús gemeente ryk is. Stik foar stik bedriuwen dy’t it bêste foar hawwe mei ús lânskip, mienskip en natoer.”
Met lokale lekkernijen, inspirerende verhalen en een beter begrip van de landbouwpraktijk op zak, gingen de bestuurders huiswaarts. De bustour bood een waardevolle inkijk in de kracht, diversiteit én maatschappelijke betekenis van de agrarische sector in Achtkarspelen en onderstreepte het belang van blijvende dialoog en samenwerking tussen boeren en bestuurders.